Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningRegeringen og Kommunernes Landsforening, KL, har torsdag aften indgået en aftale om kommunernes økonomi for 2024.
Det oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse.
Økonomiaftalen mellem regeringen og KL sætter rammen for, hvor mange penge kommunerne har på forskellige områder – og i år afsættes der flere midlfer til blandt andet folkeskolen. Parterne er nemlig blevet enige om at hæve den kommunale serviceramme med 2,4 milliarder kroner. Det er penge, som skal bruges på børn og ældre – blandt andet på folkeskoleområdet og daginstituationer
Med det løft vil kommunernes samlede ramme til serviceudgifter dermed udgøre 304,8 milliarder kroner næste år.
Parterne har også aftalt, at kommunerne får 1,5 milliarder kroner til at bygge flere botilbud fra 2024 til 2026.
Samtidig betyder aftalen, at kommunerne skal spare 700 millioner kroner på administration. Den besparelse skal bruges til højere løn og bedre arbejdsvilkår for ansatte på velfærdsområderne.
Anlægsloftet for 2024 er på 19,3 milliarder kroner. Herunder 1,5 milliard kroner til botilbud.
Anlægsloftet er det beløb, som Danmarks 98 kommuner samlet set må bruge til blandt andet at renovere og bygge nye bygninger.
Wammen: Ansvarlig aftale
Det er ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) et ansvarligt niveau, hvor der er taget højde for den høje inflation.
»Jeg er glad for, at vi sammen har lavet en ansvarlig aftale, som understøtter kommunernes mulighed for at prioritere velfærd, og som samtidig tager højde for den stadig for høje inflation,« siger Nicolai Wammen.
»Med aftalen tager vi ogsÃ¥ de første skridt mod at fÃ¥ luget ud i meget af al den unÃ