0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Flere skal læse til lærer og pædagog uden for København, Odense, Aarhus og Aalborg,. Det er resultatet af regeringens forhandlinger med et flertal af Folketingets partier. Her ses regeringens repræsentanter, da udspillet blev offentliggjort i maj.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen fandt flertal: Læreruddannelser skal flyttes ud af de store byer

Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget en plan, der blandt andet vil sende studiepladser til lærer- og pædagoguddannelserne ud af de største byer. Svendborg og Hillerød får nye læreruddannelser.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der kommer til at være flere, der læser til lærer eller pædagog uden for Aalborg, Odense, Aarhus og København.

Det kan man konkludere, efter at regeringen natten til fredag har indgået en aftale for udflytning af studiepladser - herunder pædagog og læreruddannelserne.

Ifølge aftaleteksten bliver der oprettet 1.000 nye uddannelsespladser uden for de store byer, mens 1.000 pladser skal udflyttes fra de store velfærdsuddannelser. I regeringens oprindelige udspil fremgik det, at man ønskede at udflytte 1.300 pladser, det tal er med andre ord faldet med 300 pladser.

Partierne laver desuden om på tilskudsordningen til uddannelserne. I dag er de videregående uddannelsers bevillinger baseret på antallet af studerende, der består deres eksamener. Det giver ifølge partierne bag aftalen et incitament til at etablere store uddannelser.

»Det risikerer at bidrage til koncentration og centralisering af uddannelser,« står der i aftaleteksten.

Partierne holder desuden fast i, at der skal etableres læreruddannelser i Svendborg og Hillerød. Der laves også en ny pædagoguddannelse i Holbæk.

Aftalen kom i hus natten til fredag, efter at Radikale Venstre ellers havde forladt forhandlingerne. Dermed bliver partiet det eneste i Folketinget, der ikke tager del i udflytningen af uddannelser.

»Vi er meget uenige i regeringens ønske om at lukke tusindvis af studiepladser, og vi er også meget uenige i dens holdning til, at man kan flytte en masse uddannelser, uden at man investerer,« lød det fra uddannelsesordfører Katrine Robsøe (R) til Ritzau, efter at hendes parti havde forladt forhandlingerne.

På et pressemøde fredag gør uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen det dog klart, at hun er glad for flertallets størrelse.

»Vi står med et rigtig bredt flertal. Det er altafgørende for virksomheder og unge. De skal nemlig fordeles - også uden for de største byer,« siger hun.

Det oprindelige udspil lagde blandt andet op til, at universiteterne skulle nedlægge ti procent af deres studiepladser i København, Aarhus, Odense og Aalborg eller flytte dem ud af byerne. Det punkt bliver lavet om til en målsætning frem mod 2030. Det bliver altså ikke et decideret krav.

Det var også en del af regeringens oprindelige ønske, at 60 procent af de fire store velfærdsuddannelser - lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver - skal ligge uden for de største byer. Det vil dog fortsat være målet.

Skolemonitor har samlet en række nedslag i aftalen på velfærds- og lærerområdet.

  • Ambitionen om at 60 procent af uddannelsespladserne på de fire store velfærdsuddannelser på sigt skal ligge uden for de største byer fastholdes. Frem mod 2030 skal den søges indfriet på landsplan ved at oprette 1.000 nye uddannelsespladser uden for de fire største byer samt ved at udflytte 1.000 eksisterende pladser fra de fire største byer
  • De uddannelsespladser, der udflyttes, bliver inden for den regi