0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

For mange elever klasseværelserne i for lang tid af gangen. Det er en af problemerne, der skaber sur luft. En ny opfindelse kan dog afhjælpe problemet. Billedet er et arkivfoto.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En lille dims gør en stor forskel: Ny opfindelse har forbedret skolers luft i Ringsted

Et nyt måleapparat, der viser indeklimaets tilstand, har fået aktiveret lærere og elevers fokus på indeklimaet i Ringsted, mener skoleleder. Han mener, at man har skabt forudsætningerne for færre sygedage og bedre indlæring, efter at man har sat systemet op.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Et dårligt indeklima kan blive en dyr fornøjelse og i bogstaveligste forstand give hovedpine på skoler landet over.

Også i Ringsted, hvor man i 2019 fik to påbud på grund af for dårligt indeklima i skolerne. Men i stedet for at renovere eller tilkøbe konsulenter, valgte kommunen at investere i et nyt måleredskab, som vækker begejstring i den midtsjællandske by.

Apparatet hedder Roomalyzer og fortæller lærere og elever, hvornår luften er sur, eller lyden for rungende. Dermed kan lærere og elever straks se, om det er nødvendigt at lufte ud. Samtidig sender anordningen data til forvaltningen, der dermed synliggør, hvor kommunen har de mest presserende problemer.

Roomalyzer er udviklet af den bornholmske virksomhed IOT Fabrikken. Den består af en sensor med en tilhørende server. I Ringsted har man indkøbt 200 Roomalyzer-sensorer til måling i skoler og daginstitutioner.

Skoleleder på Valdemarskolen i Ringsted Nicholas M. Hansen er en af de skoler, der har fået Roomalyzer i klasseværelserne. Han forventer, at den vil skabe bedre forudsætninger for, at indlæringen stiger, og at fraværet falder.

»Jeg er meget optaget af fravær blandt både elever og medarbejdere. Og jeg er slet ikke i tvivl om, at vores indeklima har plads til forbedringer, især på CO2-fronten. Når man i en årrække har haft længere skoledage, så sidder man jo længere tid i lokaler, der nogle gange indeholder for meget CO2,« siger han.

Og faktisk bliver indeklimaet på den måde et meget synligt problem blandt medarbejderne og eleverne på Valdemarskolen. Ifølge Nicholas M. Hansen klager lærere og elever til tider over ondt i hovedet.

»Og så lærer man mindre. Jeg har medarbejdere, der siger, at når de holder ferie, kan de have det fint, men når de kommer tilbage, får de ondt i hovedet igen. Så det ser jeg frem til at få gjort noget ved,« siger skolelederen.

Kører uden wifi og strøm

Teknologien bag Roomalyzeren betyder, at apparatet kan køre uden wifi eller strøm. Den består af sensorer, der kan skrues eller klistres op, og så sender de automatisk data ved hjælp af såkaldt Narrow Band Internet of Things eller NB-IOT.

Samtidig blinker sensoren for at gøre elever eller lærere opmærksomme på at lufte ud. For eksempel når luften indeholder for meget CO2.

Sensoren måler også på, hvor ofte lokalerne bliver brugt, og det kan bruges til eksempelvis at vurdere, om der er rum på skolen, som kan udnyttes bedre. Man kan endvidere bruge den indsamlede data til at tilrettelægge sin rengøringsindsats.

For skoleleder Nicholas M. Hansen er det især smart, at han kan monitorere CO2-niveauet i skolens klasser i realtid.

»Valdemarskolen er en skole af ældre dato, så vi har til tider et for højt CO2-indhold. Og nu bliver det så tydeligt for mig, hvilke lokaler og pavilloner, der lyser rødt. Når der er en lampe, der blinker, så handler man på det med det samme, og det er jo smart,« siger han.

Et apparat med dobbeltvirkning

For forvaltningen i Ringsted er det en gevinst, at man kan samle data ind, som forvaltning og byråd kan bruge til at prioritere indeklimaindsatsen.

Og det giver en klar fordel, når der skal deles penge ud til indsatsen mod rumklang og trykket luft, siger Michael Lykke Paaske, der er projektleder ved Vej- og Ejendomscenter i Ringsted.

Indeklimaet er jo vigtigt, men måske lidt overset, især når man eksempelvis snakker om elevfravær

»Den data vi samler ind, skal bruges til at vise politikerne, hvordan indeklimaet er på de forskellige skoler. Så kan de sige til hinanden: Hvad kan vi gøre for at få et bedre indeklima, så vi overholder lovgivningen, og så børnene kan få et bedre læringsmiljø? Og så kan de prioritere, hvor man sætter ind først,« lyder det.

Skolemonitor har tidligere fortalt, hvordan Silkeborg bruger fire dogmer til at forbedre indeklimaet på kommunen skoler. I Dragør har man inddraget lærere og elever i løsninger, der nærmest ikke koster penge.

Det der adskiller Roomalyzeren er, at den giver skolen en mulighed for at handle på stedet, og det er ifølge Michael Lykke Paaske en vigtig gevinst. Men det betyder ikke, at den skal være kommunens eneste indsats.

»Det har været et forsøg på at imødekomme Arbejdstilsynet, så vi ikke får strakspåbud for manglende frisk luft. Ventilation af skoler koster mange penge, ca. 80.000-100.000 per lokale. Men i et kommunalsystem får man ikke bare en kæmpestor pose penge til at lave forbedringer fra den ene dag til den anden. Roomalyzeren hjælper med det samme,« siger han.

Er der nogen forskel på et almindeligt måleredskab og så en Roomalyzer?

»Ja. Roomalyzeren lyser, når co2-niveauet er for højt. Det kan alternativerne ikke. De kan aflevere noget data eller aflægge rapport en gang om ugen. Men på den her kan jeg følge med på min computer hele tiden. Og så kan den på samme tid også aflægge rapport, som vi kan sende til arbejdsmiljørepræsentanter eller skoleledere,« siger han.

Har skabt fokus

Når det handler om indeklimaet, er en af de største udfordringer, at problemet ikke kan ses på samme måde, som hvis en tavle, rutsjebane eller computer går i stykker.

Nicholas M. Hansen mener, at indeklimaet er overset. Men hans oplevelser er, at Roomalyzeren har vakt hans medarbejderes interesse for at tage hånd om problemet.

»Indeklimaet er jo vigtigt, men måske lidt overset, især når man eksempelvis snakker om elevfravær. Så det her giver os mulighed for at finde de steder, vi skal forbedre os og simpelthen gøre noget ved det,« siger han.

Han lægger vægt på, at enheden er »nem og overskuelig at bruge.«

»Det gør tiltaget mere holdbart. Jeg har en arbejdsmiljørepræsentant, som er meget engageret i indeklimaet, og det her redskab gør bare indsatsen nemmere,« siger Nicholas M. Hansen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: