Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningI næsten alle landets kommuner er der skoler, der gør brug af muligheden for at afkorte skoledagen gennem folkeskolelovens paragraf 16b og 16d.
Det fremgår af et folketingsvar fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Svaret indeholder en oversigt over, hvor mange af kommunernes skoler, der gjorde brug af muligheden i skoleåret 2019/2020.
Kun i Brøndby og Herlev Kommune anvendte ingen af kommunens skoler nogle af paragrafferne, viser opgørelsen.
Blandt de øvrige 96 kommuner er der stor forskel på, hvor stor en andel af kommunens skoler, der anvender en eller begge paragraffer på et eller flere klassetrin. Og i alle kommuner er der skoler, som slet ikke anvender muligheden.
Paragrafferne giver kommunerne mulighed for at afkorte undervisningstiden ved at konvertere den understøttende undervisning til flere voksne i fagundervisningen.
Muligheden anvendes normalt i klasser i indskolingen - og i særlige tilfælde i klasser på mellemtrinnet og udskolingen. Godkendelse gives normalt af kommunalbestyrelsen for et år ad gangen.
På grund af coronapandemien er der endnu ikke data fra skoleåret 2020/2021 - og derfor er det data fra skoleåret før, der indgår i opgørelsen.
Børne- og Undervisningsministeriet har dog lavet en spørgeskemaundersøgelse, der viste at 65 procent af de skoler, der besvarede undersøgelsen, havde forkortet undervisningstiden på et eller flere klassetrin i 2020/2021.
Herunder kan du se en oversigt på kommuneniveau over brugen af paragraf 16b og 16d:
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Skriv kommentar