0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aftale giver automatiske skolenedlukninger ved høj smitte

Der er indgået et politisk aftale om automatisk nedlukning af skoler og daginstitutioner i kommuner med høj covid-19 smitte.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Partierne bag den langsigtede genåbningsplan for Danmark er blevet enige om, at der automatisk vil blive indført restriktioner i kommuner, hvis de har mere end 200 smittede med covid-19 ud af 100.000 indbyggere over syv dage.

Aftalen indebærer, at en kommune vil blive pålagt at lukke skoler og daginstitutioner, hvis smitten er over de 200. For at ophæve restriktionerne skal smitten være under 200 i mindst en uge.

Erhvervsliv i form af butikker, storcentre og liberale erhverv vil ikke blive automatisk lukket, da den beslutning stadig skal forbi regeringen. Men ’de må forvente’ at blive lukket ned.

Efterskoler, kosttilbud og højskoler undtages automatisk nedlukning. Men der opfordres kraft til, at eleverne bliver på skolen under den lokale nedlukning, oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, siger til Ritzau om aftalen:

»Det er fornuftigt at have den automatik, for det er vores værn mod en større nedlukning, at vi ved lokale smitteudbrud kan reagere hurtigt og effektivt.«

»Her er det godt, at hvis man oplever smittetal, der nærmer sig en eksponentiel udvikling, så bliver der lukket ned.«

Sundhedsordfører for De Radikale, Stinus Lindgreen, mener, at automatiske nedlukninger er et godt værktøj.

»Hvis vi gerne vil have en bred genåbning, så skal vi have en måde at lukke målrettet og hurtigt ned på. Du kan ikke have det ene uden det andet,« siger han.

Han fortæller, at tallet 200 løbende vil blive vurderet af Statens Serum Institut og tilpasset smittesituationen i Danmark.

Bredt flertal bag aftale

Der er tale om en udmøntning af den aftale om langsigtet genåbning, som 9 ud af 10 partier i Folketinget blev enige om sidste mandag.

I den står der:

»Aftalepartierne er enige om, at hurtige og effektive lokale nedlukninger baseret på en automatik er et afgørende redskab i epidemikontrollen.«

»Ved lokale udbrud skal myndighederne iværksætte tiltag og restriktioner, der både sikrer en øjeblikkelig håndtering af det konkrete udbrud, men samtidig også den nødvendige aktivitetsnedgang i det berørte område sådan, at smitten bringes under kontrol.«