0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mads Nissen / Politiken / Ritzau Scanpix
Foto: Mads Nissen / Politiken / Ritzau Scanpix

Ombudsmanden vil nu undersøge det skærpede tilsyn, som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet fører med de frie grundskoler. Billedet er fra en tyrkisk friskole, der lukkede i 2016.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ombudsmanden går ind i sag om friskoletilsyn

I foråret klagede den dansk-franske skole til ombudsmanden, efter at den var blevet frataget sin status som friskole. Nu vil ombudsmanden foretage en generel undersøgelse af det skærpede tilsyn med de frie grundskoler.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tilsynet med de frie grundskoler skal nu granskes.

Af egen drift er Folketingets Ombudsmand gået ind i en generel undersøgelse af tilsynet med landets fri- og privatskoler.

Det skriver Information.

De seneste tre år har det skærpede tilsyn fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, STUK, ført til lukningen af fem friskoler og to efterskoler - alle med et muslimsk værdigrundlag. Ombudsmanden går nu ind og stiller spørgsmål ved to af de sager, hvor skoler har klaget til ombudsmanden over styrelsens tilsyn.

I et brev, som ombudsmanden har sendt 20. september, stilles der spørgsmål ved, hvorvidt STUK har partshørt skolerne, inden styrelsen har truffet afgørelse om tilbagebetaling af tilskud i den første skoles tilfælde.

I den anden skoles tilfælde problematiserer ombudsmanden, om styrelsen har partshørt skolen, inden den traf afgørelse om at fratage skolen sin status som friskole.

Netop STUK's lukning af en friskole undrer Jørgen Albæk Jensen, der er professor emeritus i stats-og forvaltningsret på Aarhus Universitet.

»Det kan man i realiteten ikke, for der står jo ingen steder i loven, at du skal have tilladelse til at oprette en skole. Det kan godt være, at det offentlige ikke vil give penge til skolen, men styrelsen havde jo allerede frataget skolens tilskud. Men de kan jo drive skole, lige så meget de vil,« siger Jørgen Albæk Jensen til Information med henvisning til, at der ikke er skolepligt i Danmark, men kun undervisningspligt.

STUK har ikke ønsket at svare på Informations spørgsmål til ombudsmandssagen.

Sagen om den dansk-franske skole

Skolemonitor kunne i juni fortælle, at den dansk-franske skole i København har mistet sin status som en friskole.

Skolen har siden klaget til ombudsmanden over afgørelsen. I klagen fremgår det, at styrelsen skulle have forbrudt sig mod forvaltningsloven, friskoleloven og sidste ende grundloven.

På den baggrund er Eduardo Vistisen, som er advokat for skolen, godt tilfreds med, at ombudsmanden nu af egen drift går ind og undersøger sagen, selv om det primært handler om partshøringskravet.

»Det er fint, at ombudsmanden starter et sted, så må han se, hvor dybt det stikker, og hvad styrelsen svarer,« siger Eduardo Vistisen til Information.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: