0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Peter Hove Olesen / Ritzau Scanpix
Foto: Peter Hove Olesen / Ritzau Scanpix

Pernille Rosenkrantz-Theil kalder det ikke bare bekymrende, men direkte skammeligt.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ombudsmand i hård kritik mod vilkår for anbragte børn: »Det er decideret skammeligt«

Ombudsmanden retter i rapport en hård kritik af vilkårene for anbragte børn. Undervisningen lever flere steder ikke op til kravene.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Folketingets Ombudsmand retter i en ny rapport en alvorlig kritik af forholdene for anbragte børn på opholdssteder og institutioner.

Fristerne for at indberette fysisk magtanvendelse bliver i vidt omfang ikke overholdt, ligesom kendskabet til skånsom magtanvendelse er lav.

Undervisningen lever flere steder ikke op til kravene.

Ombudsmanden baserer kritikken på besøg på i alt otte tilsynsbesøg i løbet af 2019.

Fem private opholdssteder og tre døgninstitutioner har haft besøg. Seks af stederne havde interne skoler.

Målgruppen for tilsynene var børn fra 6-12 år. Men tilsynene omfattede alle under 18 år på stederne.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) læser rapportens konklusioner om undervisningen med stor alvor.

»Jeg er ikke bare bekymret, det er decideret skammeligt. Vi taler om den allermest udsatte gruppe af børn, der findes i vores samfund.«

Ministeren har nedsat en arbejdsgruppe, som skal komme med forslag til at afhjælpe problemet, som skulle have leveret et rapport før sommer, men som er blevet forsinket på grund af coronavirus.

Det bliver ikke luftige anbefalinger, siger ministeren, for de er blevet bedt om at komme med ’deciderede beslutningsoplæg’.

Susanne Veiga er områdechef for Ombudsmandens Børnekontor. Hun er ligeledes bekymret over, at der ikke er blevet rettet op på problemerne.

»Foretager man magt på anbringelsessteder, skal der overholdes nogle skarpe frister for, hvornår man skal registrere den magt. Det er helt gennemgående, at det ikke bliver overholdt,« siger Susanne Veiga.

Hun nævner også undervisningsområdet som et stort problem, fordi man tilbage i 2016 så de samme problemer med, at børnene ikke får den undervisning, de har krav på.

»Det er selvfølgelig bekymrende,« siger Susanne Veiga.

Der er dog også et lyspunkt i rapporten. Stederne er generelt gode til at understøtte børnene og de unges kontakt til pårørende, hedder det i rapporten.

På baggrund af rapporten kommer Ombudsmanden med en række anbefalinger.

Blandt andet, lyder det, bør institutioner og opholdssteder i højere grad sørge for, at personalet er bekendt med reglerne omkring magtanvendelse, så den bruges så skånsomt som muligt.

Desuden bør det sikres, at børn og unge får det antal fag og timer i skolen, de skal have.

Ombudsmanden vil drøfte rapporten med Børne- og Undervisningsministeriet og Sundheds- og Ældreministeriet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: