»En del friskoler er skabt med henblik på at stemple ud af fællesskabet«
Pernille Rosenkrantz-Theil har sat sig i Undervisningsministeriets hjørnekontor med en plan. Der skal være mindre målstyring, mindre fokus på karakterer og færre test. Og de frie grundskoler skal indstille sig på at modtage et mindre tilskud fra staten.
Der er mange gode grunde til at tro, at danske friskoler drives på en måde, som flugter ganske godt med de politiske idealer.
Over hele landet - især i tyndt befolkede områder - er der eksempler på friskoler, som opstår, når folkeskolen lukkes. Eller som udgør et alternativ for forældre med hang til en særlig pædagogik.
De to formål har undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) rigtig svært ved at se sig sur på, som hun siger.
Men så er der også en anden type friskoler, og der er historien en anden, må man forstå.
»Der er en del af friskolerne, som er skabt med henblik på at stemple ud af fællesskabet. Man har et ønske om, at ens egne børn ikke skal være sammen med alle de andre børn,« siger hun.
Hvilke skoler det mere nøjagtig drejer sig om, vil Rosenkrantz-Theil ikke gå nærmere ind i. Hun nøjes med at konstatere, at »de findes i alle mulige forskellige afskygninger, alle mulige forskellige steder i Danmark«.
Den 42-årige minister har haft to måneder til at vænne sig til sin nye titel, og ved skolestart for nylig var hun klar med breve til både folkeskoler og frie grundskoler.
Mens skolefolket i folkeskolen hovedsageligt fik løfter om en minister, der vil slå lyttelapperne ud og vinde lærernes tillid tilbage, var tonen en lidt anden til de frie grundskoler. Her understregede Rosenkrantz-Theil, at når skolerne får del i fællesskabets penge, skal de også bære en del af fællesskabets byrder. Regeringen vil således »undersøge muligheden for at indføre et socialt taxameter på det statslige tilskud«, så flere skoler påtager sig et socialt ansvar, som det hed i brevet.
»Den sorteringsmekanisme, der ligger i, at man kan sige ja eller nej til elever og dermed undgå at påtage sig et socialt ansvar, duer simpelthen ikke,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
Socialdemokratiet har da også tordnet mod det økonomiske tilskud til de frie grundskoler - den såkaldte koblingsprocent - og foreslået at sænke støtten markant. Under valgkampen blev friskolernes økonomi et hedt tema, og efter et længere pres skiftede S kurs. Nu vil partiet i stedet lave en differentieret model, hvor de skoler, der tager et socialt ansvar, belønnes. Spørgsmålet er bare, om ministeren kan få folkeskoleforligskredsen med til det.
»Jeg er overbevist om, at vi ikke får vores præcise model igennem. Det er et forhandlingsspørgsmål, hvor langt vi kan komme. Det her er vores udgangspunkt, og det er vigtigt for os,« siger Rosenkrantz-Theil.
Skriv kommentar