0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling / Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix

SF's undervisningsordfører, Jacob Mark, foreslår, at den 500 millioner kroner store præmiepulje til udsatte skoler sløjfes. Midlerne skal dog stadig komme skolerne til gode.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

SF vil afskaffe Løkkes præmiepulje

Den tidligere regerings omstridte skolepulje, der belønner skoler for at løfte fagligt svage elever, skal droppes, mener SF. Både Radikale Venstre og Enhedslisten bakker op om forslaget.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

SF indleder nu et opgør med Løkkes prestigeprojekt, der lover en millionbonus til folkeskoler, som formår at give de svageste elever et fagligt løft.

Den såkaldte skolepulje blev indført i 2017 med det formål at løfte det faglige niveau, men resultatet er i stedet blevet en ordning, hvor tilfældigheder afgør, om skolerne får en kontant bonus, lyder kritikken fra SF’s gruppeformand og undervisningsordfører, Jacob Mark, som vil afskaffe ordningen.

»Ministeren skal sløjfe puljesystemet en gang for alle og ikke forlænge det,« siger han til Politiken Skoleliv.

Jacob Mark kalder skolepuljen for et »dårligt lotteri«.

»Enkelte elever og lærere står med hele ansvaret for, om skolen får en millionbonus. Og så er det endda tilfældigt, hvilke skoler der har fået penge fra puljen,« siger Jacob Mark.

Blandt regeringens øvrige støttepartier er der opbakning til SF's forslag.

Radikale Venstre har flere gange langet ud efter puljen, og partiet ser gerne, at den bliver afskaffet.

»Den model, som Løkke havde strikket sammen, var meget bureaukratisk. Det er vigtigt, at skolerne har en frihed til at gøre det, der giver mening,« siger undervisningsordfører Lotte Rod (R) til Politiken Skoleliv.

Også Enhedslisten er parat til at droppe skolepuljen.

»Den har ingen positiv effekt haft efter vores opfattelse,« siger partiets undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj.

Midler skal stadig komme skoler til gode

For at få del i skolepuljen skal andelen af elever i 9. klasse, der får under karakteren 4 i dansk og matematik, falde med fem procentpoint fra 2017-2020.

Skolepuljen har fra begyndelsen været udsat for hårdt kritik, og det vakte opsigt, da syv folkeskoler i København afviste at deltage. Siden har ordningen løbende været til debat blandt skolefolk og forskere, som har kritiseret puljen for at være forbundet med stor tilfældighed.

Den daværende regering afsatte i alt 500 millioner kroner til at løfte fagligt svage elever i folkeskolen. Da pengene allerede er allokeret, foreslår Jacob Mark, at midlerne fortsat udbetales til skolerne – dog uden at de skal leve op til kriterierne.

»Der er i princippet sat midler af til alle skoler, hvis de lever op til kravene. Men i stedet for at sende pengene tilbage til Finansministeriet, hvis skolerne ikke lever op til kravene, foreslår vi, at pengene kommer ud og arbejder på skolerne med det samme,« siger Jacob Mark.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Ministeriet henviser til finansministeren, som ikke er vendt tilbage.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: