0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Store skiftedag i Undervisnings-ministeriet: Rosenkrantz-Theil varsler en anden vej end Riisager

Merete Riisager (LA) overdrog torsdag sin post til socialdemokraten Pernille Rosenkrantz-Theil. Ved overdragelsen blev det tydeligt, at den nye minister vil en anden vej for den danske skole. Politiken Skoleliv var med, da dansk skolepolitik tog en drejning.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Pernille Rosenkrantz-Theil står smilende i Undervisningsministeriets gårdhave. Drag for drag er hun ved at gøre det af med en cigaret, mens hun småsnakker med embedsmænd og socialdemokratiske medarbejdere.

Der er afdelingschef Rasmus Vanggaard, der efter en omstrukturering i ministeriet sidste år blev chef for Afdelingen for analyse- og rådgivning. Han vil blive en af den nye undervisningsministers tætte medarbejdere, når der skal tages livtag med test og skabes bedre trivsel i den kommende regeringsperiode.

Der er også den ledende ministersekretær Aske Gade Jeppesen, der de næste fire år kan se frem til at være ved ministerens side en stor del af døgnet. Og der er Mads Havskov Hansen, der er rådgiver for Socialdemokratiet.

I midten står den nye minister. I sin skriggule trøje ligner hun en, der har det som blommen i et æg.

»Hvornår kommer Merete,« spørger den kommende børne- og undervisningsminister, mens hun tager endnu et hiv af cigaretten.

Men hun skal ikke vente længe, for den afgående minister er dukket op i gårdhavens udkant. Rosenkrantz-Theil spadserer roligt over mod Riisager. De to hilser, krammer, griner. Det er store skiftedag i dansk skolepolitik.

Det værste for grundskolen

Alle ministeroverdragelser markerer en ny vej, men det er alligevel ikke alle skift, der er så tydelige som dette.

Der er den liberale Merete Riisager, der har taget livtag med folkeskolereformen, insisteret på, at karakterer og test er en gave for elever, talt dunder mod rød undervisningspolitik og konsekvent kalder Socialdemokratiet for et systemparti.

Ministeren, der har vundet begejstring blandt lærerne for sit oprør mod en socialdemokratisk skolereform.

»Hvis du elsker grundskolen – både folkeskolen og de frie skoler, bør du ikke stemme på Socialdemokratiet. S er – desværre – det værste, der kan ske for skolen,« skrev hun for nylig på Facebook.

Og så er der den socialdemokratiske Pernille Rosenkrantz-Theil, der ridder ind i ministeriet på ryggen af et politisk papir, der erklærer et opgør med nationale test, opgør med uddannelsesparathedsvurderingen og vil lave en handleplan for elevers mentale sundhed, der fremmer trivsel og mindsker præstationskulturen. Den præstationskultur, som den afgående minister i øvrigt ikke synes, er et problem.

Og hvis nogen alligevel er i tvivl om, at de to politikere er forskellige, så bliver forskellene tydeliggjort i deres taler.

»Det er slet ikke nogen hemmelighed, at Liberal Alliance og Socialdemokratiet har været en slags modpol på det her område. Der har også været et til tider køligt samarbejde,« siger Riisager.

De Radikales ordfører, Lotte Rod, der står i randen af mennesker rundt om de to hovedpersoner, nikker anerkendende til Riisagers ord om de tilbagevendende vanskeligheder i forligskredsen.

Det var de vanskeligheder, der førte til kritik fra ordførere fra både Socialdemokratiet, Venstre og Konservative.

Riisager taler videre. Hun lægger vægt på, at folkeskolereformen, der som bekendt blev indført på socialdemokraten Christine Antorinis vagt, har taget meget af hendes tid som minister.

»Grunden til, jeg har været så kritisk, er ikke kun fordi, reformen nappede en stor del af børnenes fritid uden rigtigt at have et videnskabeligt belæg for det. Det var også fordi, der var for meget konkurrencestat,« siger den afgående minister.

Derefter lægger hun vægt på, at den nye minister bør se på den måde, eksamen er skruet sammen på. At man bør »kreditere den dygtige elev« og slå ned på snyd.

Skolen er ikke et medie for social retfærdighed

»Og så har vi jo besøg af vores dejlige, radikale kollega derovre,« siger Riisager pludselig og peger på Lotte Rod.

»Jeg holder meget af dig Lotte, men jeg vil gerne advare lidt mod din indflydelse. For de Radikale er sådan nogle, der gerne vil afskaffe alle prøver, test eller karakterer. Og der vil jeg sige, at det er vigtigt, at der er en forudsigelighed i uddannelsesvæsnet.«

Der grines højlydt blandt ministeriets ansatte. Så vender Riisager sig igen mod den kommende minister.

»Pernille, du er optaget af udsatte børn og social retfærdighed. Og det er godt, men der vil jeg sige til dig, at skolen skal jo også være skole, og ikke bare et medie for social retfærdighed. Der skal være en balance.«

Rosenkrantz-Theil smiler skævt.

»Og så er du ryger. Personligt synes jeg, at det er udmærket, at voksne mennesker har fejl og laster. Det vigtige er, at man er ansvarlig og påtager sig sin voksenrolle,« siger hun og giver den nye minister en bog: Halfdan Rasmussens børnerim. Den originale og ucensurerede, betoner hun.

»Vi voksne skal ikke altid være så politisk korrekte og ordentlige. En barndom med egenværdi, det er vigtigt. Vi skal ikke komme med vores voksennormer og sige, at det der, det er helt galt,« mener den afgående minister.

Hun pakker endnu en bog frem. Pissedårlig Undervisning af Alexander von Oettingen.

Den nye minister fik Alexander von Oettingens nyeste bog, Pissedårlig Undervisning

»Husk, at du skal læse noget om skolen. Det kan være den her, men jeg kan lave dig en liste,« siger hun.

Fællesskab fra stue til hue

Riisager giver ordet videre til den nye minister, der ud over ordet også får en udvidet titel. Nu bliver børneministeriet igen lagt ind under Undervisningsministeriet, som det også var tilfældet, før Riisager tog over fra Ellen Trane-Nørby (V).

Rosenkrantz-Theil takker den afgående minister og henvender sig som det første til de danske skoleelever.

Hun taler om vigtigheden af at lære at læse og regne, men lige så meget om at blive en del af et fællesskab »fra stue til hue«.

»Danmark skal være det land, hvor det er bedst at være barn. Det kræver en rummelig folkeskole,« siger hun.

»Hvis I lover at gøre det bedste, I kan, så vil jeg gerne gøre skolen til et rarere sted at gå. Passe bedre på jer, teste jer lidt mindre. Vi har hørt, at I siger, I er for pressede. Jeg vil gerne love jer, at I får en minister, der er på jeres hold.«

Også Rosenkrantz-Theil nævner, at der er blevet taget kampe om skolepolitikken mellem Liberal Alliance og Socialdemokratiet.

Som formand for Folketingets Undervisningsudvalg i den forrige regeringsperiode har hun også haft sin jævnlige gang i ministeriets gamle murstensbygninger, hvor der uden tvivl er blevet lagt arm om skolens retning.

»Vi har været modpoler i debatten. Det er smukt, at det danske folkestyre kan rumme de uenigheder. Du brænder for pædagogikken og for at skabe en bedre skole, vi er bare uenige om, hvad det betyder,« siger hun.

Hun hiver et hæfte op af en mulepose. 'Klar, Parat, Skolestart' er titlen. Det er et testhæfte.

Den nye minister gav den afgående et hæfte med test til skolebørn.

»Hvis du skulle savne de nationale test lidt. Så kan du teste nogle børn. Og man kan viske svarene ud igen. Så kan du se, om de kan det, de skal, og så kan du teste dem igen,« siger den nye, socialdemokratiske minister, mens den afgående, liberale smiler.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: