0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Under valgkampen har Mette Frederiksen og Socialdemokratiet haft en slingrekurs, når det gælder folkeskolen og de frie skoler, mener Anders Thorsen, der selv er lærer på en privatskole.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debat: Når socialdemokraterne basher frie skoler, taler de først og fremmest ned til folkeskolen

Socialdemokratiet retter skytset mod de frie skoler og lægger et røgslør ud over, at partiet selv bærer hovedansvaret for den skolereform, som har fået stadigt flere til at fravælge folkeskolen, skriver lærer Anders Thorsen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Slingrekurs. Det er nok det ord, der bedst beskriver Socialdemokratiets kurs i valgkampen, når det handler om folkeskolen og de frie skoler.

Først skulle de frie skoler straffes økonomisk. Så skulle de små landsbyfriskoler friholdes, samtidig med at privatskolerne i byerne stadig skal straffes. Hvad mon det næste bliver?

Anders Thorsen, skolelærer

Hvor slingrekursen ender, tør jeg ikke spå om, men tilbage står, at socialdemokraternes skoletilbud til vælgerne primært har handlet om at bashe løs på de frie skoler, kalde dem forkælede og forgyldte og bære brænde til det bål, der handler om, at de frie skoler stjæler eleverne fra folkeskolen.

Jeg mener, at det er så afsindig vanvittigt, når metoden til at få flere til at vælge folkeskolen bliver at presse elever ud af de frie skoler. Man vil altså gøre den ene skoleform ringere for at lade som om, at den anden skoleform så er bedre. Det er da at tale helt vildt ned til folkeskolen, som socialdemokraterne i stedet burde gøre så stærk, at den blev familiernes naturlige skolevalg.

Jeg er lærer på en privatskole, så jeg burde juble over, at mange familier vil have deres børn på en skole som min. Sådan er det imidlertid ikke

Desværre går det den forkerte vej. En analyse fra AE-rådet viste for nyligt, at 17,4 procent af førsteklasseseleverne nu starter i en fri skole, mens tallet for de ældste elever er helt oppe på mere end 20 procent.

Jeg er lærer på en privatskole, så jeg burde juble over, at mange familier vil have deres børn på en skole som min. Sådan er det imidlertid ikke. Tværtimod er jeg dybt bekymret over udviklingen.

Et fravalg af folkeskolen

For nogen tid siden, mens jeg sad i S-toget med snuden begravet i min telefon, hørte jeg pludselig et højt »hej Anders«. Det var min tidligere elev, Markus, der er en nørd i ordets allermest positive betydning. I skolen var han vild med matematik, fysik/kemi var bare det fedeste i verden, og kunne han få lov til at fortælle om græske myter dagen lang, var han i himlen.

Efter at jeg havde haft ham i et halvt års tid, blev han vildt uvenner med sin nye bedste ven i klassen over en lille ting. Markus overreagerede voldsomt i situationen, men i fællesskab fik vi løst problemet, så de endte med at blive venner igen. Dér i S-toget fortalte Markus, at han aldrig havde haft en ven, før han startede i min nørdeklasse. Tværtimod havde han altid følt sig forkert og var blevet hardcore mobbet.

Når vi på min skole har mange års erfaring med elever som Markus og kan tilbyde dem et fællesskab med andre unge og med lærere, der deler deres interesser, giver det mening at vælge netop min skole. Vi kan ganske enkelt noget særligt med dem. Derfor var det også et særdeles bevidst tilvalg af ham og familien at starte hos os.

Desværre er tendensen, at jeg får flere og flere elever i mine klasser, der ikke kommer på grund af, at vi på min skole kan noget særligt. Nej, de kommer, fordi de vil væk fra folkeskolen. Det bliver altså ikke et tilvalg af en fri skole. Det bliver et fravalg af folkeskolen.

S har ansvaret for folkeskolens trængsler

Når Socialdemokratiet friskolebasher og truer med økonomisk afstraffelse, giver det altså ikke en bedre folkeskole. Når de retter skytset mod de frie skoler, lægger de et røgslør ud over, at det er dem selv, der sidder med hovedansvaret for den folkeskolereform, som har været årsag til, at flere og flere har fravalgt folkeskolen.

Socialdemokratiet har nemlig ansvaret for, at folkeskolereformen er underfinansieret. Det kraftigt øgede timetal har gjort, at der i skoleåret 2008/09 blev brugt 77 kroner per elevtime, mens tallet for 2015/16 blot er 57 kroner.

Og alligevel bebrejder man de frie skoler, at folkeskolen bliver valgt fra?

Socialdemokraterne har også ansvar for en skolereform, hvor inklusionen er mislykket. Der har ganske enkelt manglet ressourcer til den store inklusionsopgave. Det betyder blandt andet, at vi har set en kraftig stigning i vold og trusler i folkeskolen - både indbyrdes blandt eleverne og mellem elever og voksne. Det er et svigt af børn og unge. Særligt af elever med specielle behov.

Og alligevel bebrejder man de frie skoler, at folkeskolen bliver valgt fra?

Til slut har socialdemokraterne hovedansvaret for, at folkeskolereformen blev gennemført med udgangspunkt i en enorm mistillid til lærerne og en forkætret lockout, som har gjort det langt sværere for lærere landet over at gøre deres arbejde så godt, at de kan se sig selv i øjnene efter endt arbejdsdag.

Jeg håber, at socialdemokraterne vil rette op på den slingrende skolekurs og være med til at gøre folkeskolen til det naturlige skolevalg

Det er dokumenteret, at mere end 26.500 lærere ikke arbejder i folkeskolen, og at 16 procent af lærerstillingerne i folkeskolen er besat af ikke-læreruddannede. Mange uuddannede vikarer betyder alt andet lige ringere undervisning.

Og alligevel bebrejder man de frie skoler, at folkeskolen bliver valgt fra?

Slingrende skolekurs

Jeg håber, at socialdemokraterne vil rette op på den slingrende skolekurs og være med til at gøre folkeskolen til det naturlige skolevalg, så jeg i fremtiden kan fokusere på elever som Markus i stedet for alle dem, der er flygtet fra folkeskolen.

Det gøres bare ikke ved friskolebashing og ved at presse eleverne ud af de frie skoler. I stedet gøres det ved at gøre folkeskolen så god, at det ville være tosset ikke at vælge den til.

Derfor vil jeg opfordre socialdemokraterne til at gøre noget ved underfinansieringen af folkeskolereformen, inklusionen og lærermanglen.

Hvis de derudover tør slippe grebet om folkeskolen, kunne de også se på nogle af de frihedsrettigheder, som de frie skoler har, og give dem til folkeskolerne. Det kunne eksempelvis være frihed fra de nationale test og frihed til at indrette den lokale folkeskole efter de ønsker og behov, der er lokalt.

Deltag i debatten - send dit indlæg til debat.skoleliv@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: