Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningRegeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti har torsdag indgået en aftale, som skal lokke flere unge mod erhvervsuddannelserne.
Den kommer i forlængelse af aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti om at afskaffe omprioriteringsbidraget på erhvervsuddannelserne fra 2019, som blev indgået i begyndelsen af november.
Den nye aftale indeholder initiativer for 2,3 milliarder kroner. Få overblikket over initiativerne på skoleområdet her:
- Kommunerne får mulighed for at udbyde valgfag for elever i folkeskolens 7.-9. klasse på erhvervsskolerne. Desuden får erhvervsskolerne mulighed for at udbyde praktiske/musiske valgfag i 7. og 8. klasse på folkeskolerne.
- Erhvervsskolerne skal have øget mulighed for at bidrage til den understøttende undervisning på folkeskolerne.
- Den aftalte prøve i det praktiske/musiske valgfag i 8. klasse bliver obligatorisk.
- Der skal etableres et nationalt program, som bliver retningsgivende for indsatser relateret til valget af ungdomsuddannelser.
- Der skal nedsættes en ekspertgruppe, der dels skal komme med anbefalinger til, hvordan introduktionen til ungdomsuddannelserne kan styrkes og kvalificere elevernes valg af ungdomsuddannelse, dels anbefale en ny model for rammerne for vurdering af elevernes uddannelsesparathed.
- Vejledere og folkeskolelærere skal kompetenceudvikles, så de får en stærkere viden om erhvervsskolerne.
- Kommunalbestyrelsen forpligtes til at udarbejde lokale måltal for søgningen til ungdomsuddannelserne.
- Undervisningsministeren vil uddele en pris til den kommune, som har haft den største stigning af elever, der søger til erhvervsuddannelserne.
- Der skal nedsættes et ekspertudvalg, som skal komme med anbefalinger til, hvordan 10. klasse indholdsmæssigt kan rettes imod erhvervsuddannelserne og i større omfang end i dag placeres på erhvervsskolerne.
- Der skal gives en præmie, så flere erhvervsskoler udbyder 10. klasse på vegne af kommunen. Der afsættes 45 millioner til formålet.
- Der skal udarbejdes et udviklingsprogram, som skal rebrande erhvervsuddannelserne.
Læs hele aftalen her.