0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lars Rasborg/Ritzau Scanpix
Foto: Lars Rasborg/Ritzau Scanpix

Med den nye politiske aftale skal elever i de ældste klasser og 10. klasse fremover møde flere praktiske fag. (Arkivfoto)

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overblik: Sådan skal flere unge vælge erhvervsuddannelse

Der skal mere fokus på erhvervsuddannelserne i folkeskolen. Det er et bredt politisk flertal blevet enige om.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti har torsdag indgået en aftale, som skal lokke flere unge mod erhvervsuddannelserne.

Den kommer i forlængelse af aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti om at afskaffe omprioriteringsbidraget på erhvervsuddannelserne fra 2019, som blev indgået i begyndelsen af november.

Den nye aftale indeholder initiativer for 2,3 milliarder kroner. Få overblikket over initiativerne på skoleområdet her:

 • Kommunerne får mulighed for at udbyde valgfag for elever i folkeskolens 7.-9. klasse på erhvervsskolerne. Desuden får erhvervsskolerne mulighed for at udbyde praktiske/musiske valgfag i 7. og 8. klasse på folkeskolerne.
 • Erhvervsskolerne skal have øget mulighed for at bidrage til den understøttende undervisning på folkeskolerne.
 • Den aftalte prøve i det praktiske/mu­siske valgfag i 8. klasse bliver obligatorisk.
 • Der skal etableres et nationalt program, som bliver retningsgivende for indsatser relateret til valget af ungdomsuddannelser.
 • Der skal nedsættes en ekspertgruppe, der dels skal komme med anbefalinger til, hvordan introduktionen til ungdomsuddannelserne kan styrkes og kvalificere elevernes valg af ungdomsuddannelse, dels anbefale en ny model for rammerne for vurdering af elevernes uddannelsesparathed.
 • Vejledere og folkeskolelærere skal kompetenceudvikles, så de får en stærkere viden om erhvervsskolerne.
 • Kommunalbestyrelsen forpligtes til at udarbejde lokale måltal for søgningen til ungdomsuddannelserne.
 • Undervisningsministeren vil uddele en pris til den kommune, som har haft den største stigning af elever, der søger til erhvervsuddannelserne.
 • Der skal nedsættes et ekspertudvalg, som skal komme med anbefalinger til, hvordan 10. klasse indholdsmæssigt kan rettes imod erhvervsuddannelserne og i større omfang end i dag placeres på erhvervsskolerne.
 • Der skal gives en præmie, så flere erhvervsskoler udbyder 10. klasse på vegne af kommunen. Der afsættes 45 millioner til formålet.
 • Der skal udarbejdes et udviklingsprogram, som skal rebrande erhvervsuddannelserne.

Læs hele aftalen her.