0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Allan Lundgren / Ritzau Scanpix
Foto: Allan Lundgren / Ritzau Scanpix

Der er brug for at evaluere brugen af kanonen i dansk og historie, mener Konservative.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Konservative kræver kanon på bordet i folkeskoleforhandlinger

Der er brug for at evaluere, hvordan kanonen i dansk og historie bliver brugt i undervisningen, mener Konservative.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Når folkeskoleforligskredsen torsdag ved frokosttid mødes til endnu en runde forhandlinger om regeringens folkeskoleudspil, så vil Konservative lægge et nyt krav på bordet.

Partiet kræver en evaluering af, hvordan dansk- og historiekanonen bliver brugt i undervisningen.

»Der er mere end 10 år siden, at kanonerne blev introduceret, så nu er det på tide at se på, hvordan de bliver brugt, om de skal udvides, og om de kan bruges endnu mere,« siger Konservatives undervisningsordfører, Brigitte Klintskov Jerkel.

Danskfaget fik sin kanon i 2004, som blev revideret i 2015. Den består af dels obligatoriske, dels vejledende forfattere, som alle elever skal stifte bekendtskab med. De kanoniserede forfattere tæller blandt andre Blicher, Bang og Blixen. Kanonen for historie blev integreret i Fælles Mål i 2009 og tæller 29 begivenheder i dansk og international historie, som alle elever skal lære om.

Kanon skal ikke afskaffes

Brigitte Klintskov Jerkel understreger, at evalueringen ikke er et spørgsmål om, hvorvidt der skal være en kanon eller ej. Det skal der, slår hun fast.

»Når man vokser op her i Danmark, så skal man eksempelvis møde H.C. Andersen og Ludvig Holberg i sin skolegang. Konservative mener, at kanonlisterne er centrale for fagligheden og den almene dannelse i vores historie og kultur, så derfor er det vigtigt at vide, hvordan listerne faktisk bliver brugt i skolerne,« siger hun.

Begge kanonlister er integrerede i Fælles Mål, men alligevel er Brigitte Klintskov Jerkel bekymret for, at de ikke bliver brugt nok.

»Jeg hører om steder, hvor de bliver brugt, og steder, hvor de ikke rigtig bliver brugt. Men frem for at høre forskellige historier vil jeg gerne have en konkret evaluering, så vi kan forholde os til, om de skal bruges mere og måske udvides,« siger hun.

Et stort flertal i Folketinget vedtog sidste år at lempe Fælles Mål. Nu taler du om at udvide kanonerne. Er det ikke at gå i den modsatte retning?

»Det er for tidligt at sige noget om nu. Når vi har resultatet, må vi drøfte, hvad der skal gøres, men vi mener, at kanonerne skal spille en nøglerolle.«

Du kalder evalueringen for et ’krav’ – betyder det, at der ikke kommer en aftale, hvis I ikke får opbakning til evalueringen?

»Forhandlinger handler om at give og tage. Jeg er optimist og har svært ved at se, hvem der kan have noget imod at lave en evaluering.«

Folkeskoleforligskredsen mødes til forhandlinger torsdag kl. 12.30. Forhandlingerne handler blandt andet om regeringens forslag om at afkorte skoledagen ved at skære i den understøttende undervisning.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage