Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningNår folkeskoleforligskredsen torsdag ved frokosttid mødes til endnu en runde forhandlinger om regeringens folkeskoleudspil, så vil Konservative lægge et nyt krav på bordet.
Partiet kræver en evaluering af, hvordan dansk- og historiekanonen bliver brugt i undervisningen.
»Der er mere end 10 år siden, at kanonerne blev introduceret, så nu er det på tide at se på, hvordan de bliver brugt, om de skal udvides, og om de kan bruges endnu mere,« siger Konservatives undervisningsordfører, Brigitte Klintskov Jerkel.
Danskfaget fik sin kanon i 2004, som blev revideret i 2015. Den består af dels obligatoriske, dels vejledende forfattere, som alle elever skal stifte bekendtskab med. De kanoniserede forfattere tæller blandt andre Blicher, Bang og Blixen. Kanonen for historie blev integreret i Fælles Mål i 2009 og tæller 29 begivenheder i dansk og international historie, som alle elever skal lære om.
Kanon skal ikke afskaffes
Brigitte Klintskov Jerkel understreger, at evalueringen ikke er et spørgsmål om, hvorvidt der skal være en kanon eller ej. Det skal der, slår hun fast.
»Når man vokser op her i Danmark, så skal man eksempelvis møde H.C. Andersen og Ludvig Holberg i sin skolegang. Konservative mener, at kanonlisterne er centrale for fagligheden og den almene dannelse i vores historie og kultur, så derfor er det vigtigt at vide, hvordan listerne faktisk bliver brugt i skolerne,« siger hun.
Begge kanonlister er integrerede i Fælles Mål, men alligevel er Brigitte Klintskov Jerkel bekymret for, at de ikke bliver brugt nok.
»Jeg hører om steder, hvor de bliver brugt, og steder, hvor de ikke rigtig bliver brugt. Men frem for at høre forskellige historier vil jeg gerne have en konkret evaluering, så vi kan forholde os til, om de skal bruges mere og måske udvides,« siger hun.
Et stort flertal i Folketinget vedtog sidste år at lempe Fælles Mål. Nu taler du om at udvide kanonerne. Er det ikke at gå i den modsatte retning?
»Det er for tidligt at sige noget om nu. Når vi har resultatet, må vi drøfte, hvad der skal gøres, men vi mener, at kanonerne skal spille en nøglerolle.«
Du kalder evalueringen for et ’krav’ – betyder det, at der ikke kommer en aftale, hvis I ikke får opbakning til evalueringen?
»Forhandlinger handler om at give og tage. Jeg er optimist og har svært ved at se, hvem der kan have noget imod at lave en evaluering.«
Folkeskoleforligskredsen mødes til forhandlinger torsdag kl. 12.30. Forhandlingerne handler blandt andet om regeringens forslag om at afkorte skoledagen ved at skære i den understøttende undervisning.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Skriv kommentar