0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
KATINKA HUSTAD(arkiv)
Foto: KATINKA HUSTAD(arkiv)

Børn ned til 0. klasse bliver hvert år spurgt om deres trivsel: Om de har ondt i maven, ondt i hovedet, føler sig ensomme eller er blevet mobbet. Oplysningerne gemmes med børnenes cpr-numre til evig tid i databaser i Styrelsen for IT og Læring. Mange forældre har intet fået at vide om den evige lagring af de følsomme oplysninger.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vrede forældre melder Undervisningsministeriet til politiet for lovbrud i trivselsmålinger

Partier bag folkeskolereformen vil se på, hvordan retssikkerheden kan blive sikret i de nationale trivselsmålinger af skolebørn. Mindst to borgere har nu politianmeldt Undervisningsministeriet for brud på persondataloven.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Mange forældre til skoleelever er oprørte over Politikens nyhed 1. januar om, at de årlige trivselsmålinger gemmes til evig tid med barnets cpr-nummer.

En lang række har rejst deres bekymring og vrede over for Politiken og på de sociale medier, og mindst to har nu politianmeldt Undervisningsministeriet for at overtræde persondataloven.

»Det er en krænkelse af mine børns rettigheder. Jeg er ansvarlig for mine børn, og det her foregår, uden jeg får det at vide. At antage at det er okay at gemme børns personlige tanker og følelser for evigt, er så skræmmende, at jeg har svært ved at sætte ord på det«, siger Ludvig Lohse, forælder til to skoleelever i Aarhus.

Forældre har intet fået at vide

Kun i en notits i et nyhedsbrev er han blevet overordnet informeret om, at trivselsmålingerne gennemføres. Tirsdag indgav han derfor en anmeldelse til Østjyllands Politi.

En forælder i Vejle har også politianmeldt ministeriet for brud på persondataloven. Anklagerne går blandt andet på, at ministeriet har gennemført målingerne siden 2015 uden på lovmæssig vis at orientere forældrene om, at registreringen af data om børnenes trivsel og sundhedstilstand sker med cpr-nummer, og at personoplysningerne aldrig slettes.

Vi skal ikke have et Big Brother-samfund, hvor borgerne ikke aner, hvad der bliver registreret på deres børn og hvorfor, og hvor data kan opbevares på den enkelte ud i al evighed. Derfor har jeg udsat trivselsmålingen

Politiken har afdækket, hvordan ministeriet tværtom har oplyst forældre om, at de obligatoriske trivselsmålinger er »anonyme«. Også andre centrale oplysninger om registreringen af hundredtusindvis af børn er blevet og bliver fortsat udeladt i ministeriets informationer; en dataretlig ekspert har vurderet, at persondataloven er blevet overtrådt i sagen.

»At folk vælger at overdrage deres personlige data til Facebook og Google er deres valg. Men denne sag tager retten til privatliv til et andet niveau, når staten tilsyneladende »ejer« vores børns private tanker og følelser. Det er meget alvorligt og foruroligende. Hvad mine børn har af følelser og tanker - det kommer ingen ved og da slet ikke staten«, siger Ludvig Lohse.

Han fortæller, at han aldrig ville acceptere denne indsamling og lagring af de private data om sine børn, hvis han blev givet en reel valgmulighed.

Minister: Vi har et problem

Politikens artikler har ført til, at undervisningsminister Merete Riisager (LA) nu har sat den kommende trivselsmåling i folkeskolen på hold.

»Trivselsmålingerne er vedtaget i folkeskoleforliget og gymnasieforliget. Ideen var at hjælpe borgerne, antager jeg. Føler borgerne i stedet, at de bliver overvåget, så har vi i mine øjne et problem. Vi skal ikke have et Big Brother-samfund, hvor borgerne ikke aner, hvad der bliver registreret på deres børn og hvorfor, og hvor data kan opbevares på den enkelte ud i al evighed. Derfor har jeg udsat trivselsmålingen«, lyder det i en mail fra ministeren.

Politiken har spurgt hende, hvad der skal ske med de gemte data fra hundredtusindvis af skolebørn, som ser ud til at være blevet indsamlet i strid med persondataloven. Det vil ministeren endnu ikke svare på.

»Jeg vil drøfte sagen med forligskredsen, før jeg vil overveje eventuelle ændringer«.

Forligskreds vil se på nødvendigheden af cpr-registrering

Forligskredsen består af Folketingets partier, undtagen Enhedslisten og Alternativet. Socialdemokratiets undervisningsordfører ser frem til at drøfte den måde, som målingerne gennemføres på.

»Vi bakker op om trivselsmålingerne, for der er ingen tvivl om deres nødvendighed og brugbarhed. Men de skal selvfølgelig følge loven, og ministeriet skal naturligvis give de rigtige oplysninger. Og hvis det viser sig, at det ikke er nødvendigt at indsamle oplysningerne på cpr-niveau, så skal vi heller ikke gøre det«, siger Annette Lind.

SF’s undervisningsordfører møder op til drøftelserne med et klart ønske om at skrotte den individbaserede del af dataindsamlingen:

»Denne sag er kommet bag på mig, og derfor er det rigtigt at sætte målingerne i bero. Vi skal have lavet et system, som sikrer elevernes retssikkerhed, og hvor man ikke kobler svarene op på den enkelte elev og gemmer det til evig tid. Vi skal være på vagt over for denne overvågning og dataindsamling«, siger Jacob Mark.

Mens undervisningsministeren har sat trivselsmålingerne i folkeskolen på standby, så gennemføres de som planlagt på de gymnasiale skoler i begyndelsen af 2018. Det oplyser ministeriet.

SF's Jacob Mark siger, at han ønsker at diskutere dataindsamlingen på alle uddannelsesniveauer, der også tæller erhvervsskoler.

Det overordnede argument for at indsamle trivselsdata på individniveau er hensynet til registerforskning. Ved at samkøre oplysningerne med andre registre er det eksempelvis muligt at afdække sammenhænge mellem trivsel og børnenes sociale eller etniske baggrund.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage