0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Marco Damgaard er skoleleder på Tingbjerg Skole i København, byrådsmedlem i Herlev Kommune og medlem af Rådet for Børns Læring.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skolemonitor@pol.dk


Debat: Folkeskolens frisættelse må ikke blive historien om Kejserens nye Klæder

Tiden er inde til at gøre skolen mere børneparat. Det kræver, at den bebudede frisættelse af skolen bliver fællesskabsorienteret og vedholdende over tid, mener dagens debattør.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Jeg finder det utrolig positivt, at vi nu har en regering, som varsler et opgør med unødvendig kontrol, regelstyring og bureaukrati på skole- og fritidsområdet.

Det er også helt på linje med, hvad jeg tror på, når statsministeren i sin nytårstale sagde, at skolens ledelse i samarbejde med elever, forældre og medarbejdere skal have en større råderet over, hvordan vi laver god skole, hvor flere børn trives både personligt, socialt og fagligt.

Men hvordan skal denne vision blive til virkelighed? Hvordan skal denne fine målsætning udmøntes tæt på kerneopgaven?

Det vil kræve, at alle interessenter i og omkring folkeskolen tager et fælles ansvar.

Den øgede frihed må for eksempel ikke gå hen og blive til øget frihed for den enkelte medarbejder til at gøre, hvad der er bedst for én selv.

Det skal være friheden til at gøre, hvad der er bedst for fællesskabet. Det samme gælder forældrene, som også skal udnytte den øgede medindflydelse til at tage et større medansvar.

Rækkefølgen er vigtig