Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsning»Med større frihed kommer også et større ansvar. Også til landets skolebestyrelser, som dette forår skal på valg.«
Sådan skriver Skolemonitor, der i en række artikler har afdækket indfaldsvinklerne og holdningerne til skolebestyrelsernes rolle. Nogle ser optimistisk på perspektiverne, mens andre mener, at friheden vil skabe nye udfordringer.
Selvfølgelig handler dét at give ’friheden’ tilbage til folkeskolerne også om skolebestyrelserne. Og gid de reelt må få den (og gid de vil tage den!), for rammerne for ’den bedste skole’ sættes lokalt - og tæt på skolens egne aktører. Skal en skole være ’fri’, skal der placeres reel kompetence og ansvar hos de aktører, der udgør skolen.
Den frie og private skolesektor kender betydningen af at være ’fri’. Friheden er jo forudsætningen for sektorens eksistens. At drive en ’fri’ skole er et privilegie, et ansvar og en forpligtelse.
Det endelige ledelsesansvar og kompetencen til at træffe beslutninger på den frie og private skole er klart defineret og afgrænset: Skolens bestyrelse, der oftest består af forældre på skolen, er det øverste ledelsesorgan. Ingen over eller ved siden af. Skolens bestyrelse, og den skoleledelse bestyrelsen ansætter, er fuldstændigt ansvarlige for skolens drift og udvikling.
Samarbejde slår erfaring
I Skolemonito