0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Presse
Foto: Presse

Det bør være nemmere for børn med ondt i psyken at få hjælp, skriver formand for Psykiatrifonden, Torsten Bjørn Jacobsen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skolemonitor@pol.dk


Debat: Tilbud til børn med ondt i psyken bør være lige så naturligt som skoletandplejen

Vi skal hjælpe de mange børn, unge og familier, der har det svært lige nu. Det vil vi gøre med et ensartet, let tilgængeligt, evidensbaseret tilbud om hjælp, skriver speciallæge i psykiatri og formand for Psykiatrifonden.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det bør være lige så let og naturligt for børn og unge at få effektiv og tidlig hjælp, hvis de har ondt i psyken, som hvis de har ondt i en tand.

Det kunne med fordel være et tilbud, der ligger dør om dør med skoletandplejen.

I dag ser vi en stigning i mistrivsel blandt børn og unge på alle niveauer. Undersøgelser viser en faldende livstilfredshed og en stigende andel af børn og unge føler sig mindst en gang om ugen ensomme, kede af det eller har svært ved at sove. Omkring hver tredje oplever tit stress og nervøsitet.

En stigende andel af børn og unge føler sig mindst en gang om ugen ensomme

Der er samtidig sket en markant stigning i forbruget af smertestillende medicin helt ned i 11-15-årsalderen, og flere skader sig selv.

Og ikke overraskende er højt skolefravær blevet et udbredt problem i den danske folkeskole. Mere end 61.000 børn havde et fravær på over ti procent sidste skoleår.

Bekymrende adfærd blandt eleverne

En ny undersøgelse, som Analyse & Tal har gennemført blandt 861 medlemmer i Danmarks Lærerforening, viser, at ca. halvdelen af lærerne oplever i mindre grad eller slet ikke, at de har mulighed for at yde tilstrækkelig støtte og hjælp til elever med bekymrende fravær.

Og 77 procent oplever lange ventetider på faglig hjælp udefra f.eks. fra skolernes Pædagogiske Psykologiske Rådgivning (PPR).

Samtidig peger knap halvdelen af lærerne på, at det er personlige forhold hos eleven, der ofte eller altid er medvirkende årsager til bekymrende fravær, og 44 procent peger på udfordringer i hjemmet.

Børn og unges stigende mistrivsel og bekymrende skolefravær er med andre ord to sider af samme mønt.

Det er en udvikling, vi skal bremse på alle måder, blandt andet ved at forske i årsagerne og sætte målrettet ind som samfund. Men vi skal også hjælpe de mange børn, unge og familier, der har det svært lige nu.

Vi mener, at en del af løsningen er et ensartet, kommunalt tilbud om forebyggelse og lettere behandling. Et tilbud, der kunne ligge dør om dør med skoletandplejen.

Det bør nemlig være lige så let og naturligt for barnet og den unge at få effektiv og tidlig hjælp

Det bør nemlig være lige så let og naturligt for barnet og den unge at få effektiv og tidlig hjælp, hvis de har ondt i psyken, som hvis de har ondt i en tand.

Disse fem anbefalinger kunne lægge grunden for det nye, nødvendige sundhedsfaglige tilbud:

  1. Tilbud skal findes i alle kommuner og skabe lighed
  2. Tilbud skal udvikles og kvalitetssikres løbende
  3. Tilbud skal være lettilgængelige og hurtigt igangsat
  4. Tilbud skal tilpasses barnets behov
  5. Tilbud skal hjælpe barnet hele vejen rundt

Svær skolegang, højt skolefravær, svage sociale relationer, meget få eller ingen fritidsaktiviteter kan starte en udvikling mod endnu sværere vanskeligheder.

Vi skal hjælpe de børn og unge, ikke alene for deres egen og deres familiers skyld, men også af samfundsøkonomiske årsager: Hvis de ikke tidligt får den hjælp, de har brug for, kan det på længere sigt betyde, at flere af dem ikke gennemfører en ungdomsuddannelse og f.eks. får behov for dyre sundhedsydelser og overførselsindkomster. Det kan ingen være tjent med.

Og vigtigst af alt kan børnene og de unge ikke være tjent med en virkelighed som i dag, hvor den tidlige indsats varierer på tværs af landets kommuner, og hvor de ikke får den tilstrækkelige støtte og hjælp i tide.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.skolemonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: