0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix

De forhold, som nogle af eleverne på kostskolen har oplevet, skal INGEN børn i Danmark opleve, skriver Uffe Rostrup.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skolemonitor@pol.dk


Uffe Rostrup: Skandalen på Havregården viser, at vi skal styrke frie læreres ytringsfrihed

Ledelsen, bestyrelsen, kommunerne og ministeriernes tilsyn har alle svigtet i sagen om Havregården. Men hvad med lærerne, har de svigtet? Nej, mener Uffe Rostrup, formand for Frie Skolers Lærerforening.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Havregården Kostskole er lukket efter et helt horribelt forløb, som frembyder masser af eksempler på, hvad der kan gå galt, når det først går galt.

De forhold, som nogle af eleverne på kostskolen har oplevet, skal INGEN børn i Danmark opleve.

Der har været massive svigt i såvel ledelse som bestyrelsen. Der har været svigt i tilsynene med skolen, hvad enten der er tale om Undervisningsministeriets, Socialministeriets eller Arbejdsministeriets tilsyn.

Der har været svigt fra de kommuner, der har anbragt børn på skolen. Og hvad så med lærerne? Har de ikke svigtet?

Nej, det synes jeg faktisk ikke.

Et umuligt arbejdsmiljø

Skolens lærere har rent faktisk gjort, hvad de kunne for at gøre opmærksom på et umuligt arbejdsmiljø, utilstrækkelige kvalifikationer til at håndtere en elevgruppe, som var fejlvisiteret, samt de har gjort samtlige tilsynsmyndigheder og os, som deres faglige organisation, opmærksomme på problemet.

Så lærerne har forsøgt at gøre det rigtige – men ingen har villet lytte, og vi har som faglig organisation heller ikke formået at få bestyrelsen til at forstå, hvor galt det stod til.

Jeg vil påstå, at bestyrelsen udmærket vidste, hvad der foregik – i hvert fald har den hørt det flere gange fra vores side, men den reagerede ikke på vores henvendelser, eller også magtede den ikke at få ledelsen til at ændre kurs.

Offentligt ansatte i Danmark har traditionelt udstrakt ytringsfrihed, og de sikres normalt ret til at kritisere forhold på deres arbejdsplads, uden de dermed skal frygte for ansættelsesretlige konsekvenser.

Begrundelsen er, at de offentligt ansattes bekymringer og kritik kan være med til at sikre, at de offentlige midler bruges fornuftigt, og at forholdene på offentligt finansierede arbejdspladser er i orden.

Men sådan er det ikke på de frie skoler.

Fri skoler er private virksomheder

For selvom 76 procent af tilskuddet til en fri skole kommer fra staten, og selvom lærerne arbejder på en statslig overenskomst, så er skolerne private virksomheder, og derfor er lærerne underlagt den retspraksis om loyalitet, der gælder for private virksomheders.

De må derfor som udgangspunkt ikke drøfte forhold på skolen, der kan komme skolen til skade, med tredjepart – det kan medføre afskedigelse med begrundelsen illoyal adfærd.

Derfor må vi som faglig organisation altid sige til vores medlemmer, at de ikke skal udtale sig i medier, sociale medier, og at de skal afholde sig fra at dele deres utilfredshed med skolen og dens ledelse med forældre ved frysedisken i Brugsen.

Det er selvfølgelig en kæmpeudfordring, og derfor gør vi altid det, at hvis en bestyrelse skal modtage kritik fra lærerne, så stiller vi os imellem og skriver et brev til bestyrelsen på lærernes vegne. Dette har vi gjort tre gange i tilfældet Havregården med efterfølgende møder med bestyrelsen om forholdene.

Vi må ikke ytre vores bekymringer

Det er et problem, at lærere således ikke har mulighed for at fortælle om deres bekymringer på det frie skoleområde.

Et område, som netop hylder friheden til at lave anderledes skole og til i det hele taget at indrette skolen på alternativ vis, men hvor lærerne altså ikke udadtil kan sige fra, hvis der er forhold, som de bør reagere på.

Den samme udfordring opstår, når talen falder på underretninger om elever på de frie skoler. Nogle skoler har en helt fin kultur for, hvornår der skal underrettes, mens andre ikke har en sådan kultur. Det er klart, at underretninger kan have en negativ betydning for samarbejdet mellem skole og hjem.

Da forældrene er kunderne i butikken, kan der være skoler, der er afhængige af at bevare den gode relation til forældrene og derfor opfatter det som illoyalitet, hvis lærerne underretter. Det er ikke i orden!

Vi skal selv skabe vores kultur

En leder på en fri skole bør selvfølgelig sørge for, at der er en kultur på skolen, hvor der er tillid til, at lærerne kan udøve deres professionelle dømmekraft til for eksempel at underrette – og at dette altid sker med opbakning fra skolens ledelse. Det handler om barnets tarv ikke om skolens eller forældrenes.

Så vi har brug for en debat om, hvordan vi sikrer, at lærere på frie skoler kan udtale sig frit uden at blive bragt i en situation, hvor de skal vælge, om de skal være loyale over for eleven og deres professionelle samvittighed eller skolen.

I dag er dilemmaet sat helt på spidsen, at hvis du som lærer på en fri skole udtaler dig om skoleforhold på en måde, som af ledelsen opfattes som illoyalt, risikerer du at blive afskediget. Det er ikke rimeligt, og det bør sikres, at der rettes op på dette misforhold.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.skolemonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: