0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pressefoto
Foto: Pressefoto

Det er lærerene og pædagogerne, der har ansvaret for eleverne, skriver projektkoordinator for Skolens Venner, Sigrid M. Larsen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skolemonitor@pol.dk


Debat: Her er 4 gode råd til at inddrage civilsamfundet i samarbejdet om børns trivsel

Skolens Venner har samlet en række råd, der er med til at skabe gode rammer for frivillige, fagprofessionelle og børn, når det trivselsmæssige efterslæb skal indhentes.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I det seneste år har snakken handlet om, hvordan man kan arbejde med at styrke trivsel, sociale fællesskaber og læring efter et år med corona og nedlukning.

Her bliver flere hænder og ekstra voksenkontakt nævnt fra både fagprofessionelle, de faglige organisationer og eksperter og forskere.

Senest har Ungepanelet været ude og pege på, hvor nogle af disse voksne kan komme fra: civilsamfundet.

Og civilsamfundet er en kæmpe ressource, der kan gøre en forskel for skolen og tilbyde noget ekstra. Det kan være i form af lektiecaféer på skolen, skolevenner i timerne og brobygning til foreningslivet i fritiden, da det styrker relationerne og understøtter fællesskabet.

Frivillighed kan noget særligt, da det tilbyder en ekstra relation, der er en ikke-professionel relation i et barns liv, og som medvirker til at styrke børns personlige, sociale og faglige udvikling.

Civilsamfundet kan og skal selvfølgelig aldrig erstatte de fagprofesionelles opgaver

Det er forudsætningen for læring, selvværd og det sociale liv – også på den lange bane et godt voksenliv – og vigtigst af alt lige nu, for at få bugt med efterslæbet fra det seneste år.

Civilsamfundet kan og skal selvfølgelig aldrig erstatte de fagprofesionelles opgaver, ansvar og kompetencer – men det kan være en god hjælp og et bidrag til at skabe den skoletrivsel, der er så enormt vigtig for eleverne.

4 gode råd til samarbejdet

Men hvad gør man, når man som skole gerne vil gøre alt for at komme efterslæbet til livs ved at bruge de ressourcer, der ligger i lokalsamfundet og er klar til at gøre alt for at styrke fællesskabet?

For at det ikke bliver det vilde vesten, har Skolens Venner samlet en række råd, der er med til at skabe gode rammer for frivillige, fagprofessionelle og børn.

1) Inddrag medarbejdere, lav rollefordeling og snak om samarbejdet

Det er vigtigt, at skolens medarbejdere kender til de frivillige og de frivillige indsatser på skolen.

Fortæl om det, så de kan stille opklarende spørgsmål og tage stilling til, om de ønsker at have en skoleven tilknyttet deres klasse, sende elever i lektiecaféen eller tage fat i foreningslivet udenfor skolen. Frivillighed skal være et positivt supplement i dagligdagen hos dem, der ønsker det.

Frivillighed skal være et positivt supplement i dagligdagen

Det er lærerene og pædagogerne, der har ansvaret for eleverne, for klassen og for samarbejdet med de frivillige. De frivillige skal agere efter de fagprofessionelles ønsker og vejledning.

Skab gensidig tillid og respekt i samarbejdet og sørg for løbende dialog mellem de ansatte og de frivillige.

2) Kaffemaskinen og en plads i garderoben er vigtig for alle

Det at byde frivillige velkommen på skolen er en lige så vigtig opgave, som at byde nye ansatte velkommen.

De frivillige kommer med deres tid, overskud og nærvær, og for at de skal fortsætte med det, skal de føle sig velkommen.

Se de frivillige som en del af skolens sociale liv

Sørg for, at de ved, hvor de henter kaffe, hvor de hænger overtøjet, og inviter dem med til sommerfesten og juleafslutningen. Se de frivillige som en del af skolens sociale liv og inkluder dem i det.

3) Træk på de gode erfaringer

I stedet for at opfinde dybe tallerkener selv, så brug de civilsamfundsorganisationer, der har erfaring med at samarbejde på skoleområdet.

De har både erfaring med at klæde de frivillige på til opgaven, har formaliseret samarbejdet i form af skriftlige aftaler med tydelig rollefordeling, kan guide skolen til en god opstart og måske har de endda et samarbejde med de faglige organisationer, så der er tydelige og trygge rammer for alle.

4) Giv noget ekstra til børnene

Det er en gave til børnene at dyrke de frivillige kompetencer. De fleste frivillige har nemlig fire kernekompetencer: at være sig selv, at være til stede, at give sig tid og ikke altid at kende svaret.

Det er en gave til børnene at dyrke de frivillige kompetencer

Det giver børnene mulighed for at have en relation til en voksen, der ikke har nogle faglige mål at stå til ansvar for, en som kan give et skub til troen på egne evner, og en der har – hvad der for børnene opleves som – al tid i verden, til at være et lyttende øre, en motivationsskaber eller en dåseåbner til nye børnefællesskaber.

Sidst, men ikke mindst – sørg altid for at indhente en børneattest og udpeg en kontaktperson for de frivillige eller den frivillige indsats.

I Skolens Venner står vi klar til samarbejde, hvis skolen vil have skolevenner i timerne, og organisationer som f.eks. Broen Danmark og Red Barnet står klar med lektiecaféer og aktiviteter, der rækker ind i fritidslivet og giver alle en plads i et fællesskab.

God fornøjelse med samarbejdet!

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.skolemonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: