0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling / Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet vil skære tilskuddet til de frie skoler, og det er nødvendigt, hvis ikke vi skal stå med en fuldkommen udsultet folkeskolen om 15 år, skriver Frederik Vad Nielsen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skolemonitor@pol.dk


Ung socialdemokrat: Støttepartier tager ikke flugten til fri- og privatskoler alvorligt

Hvis ikke vi tager elevflugten til fri- og privatskolerne alvorligt, vil folkeskolen være afviklet inden for 15-20 år, og vi vil stå tilbage med en offentlig skole for underklassens og arbejderklassens børn, med dårlige lærere, dårlige materialer og dårlige bygninger, skriver Frederik Vad Nielsen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Ofte tager jeg mig selv i at blive alvorligt bange for, at det er umuligt for centrum-venstre at ændre noget strukturelt ved den sociale udvikling i Danmark.

Vi er gode til at fordele råderums-penge i et excelark, men den perlerække af sociale katastrofer som Fogh- og Løkke-regeringerne har iværksat siden årtusindeskiftet, har vi meget svært ved at gøre noget ved. Det gælder den politiske krig mod fagbevægelsen, det historisk skæve uddannelsessystem, afdragsfrie lån – og det gælder også flugten til fri- og privatskoler.

Det sidste forsøger regeringen at gøre noget ved i sit finanslovsforslag.

Regeringen vil sænke koblingsprocenten fra 76 procent til 71 procent, så den linde strøm af skattekroner, der tilflyder privat- og friskolerne, kommer ned på det niveau, der var under Thorning-regeringen. Det har skabt et ramaskrig i dele af uddannelsessektoren og på Christiansborg. Ingen andre partier i Folketinget vil sænke koblingsprocenten, som Liberal Alliance fik presset op i sin tid.

Ikke engang Enhedslisten tør røre ved det.

For mig er det dybt bekymrende. Antallet af forældre der flytter deres børn fra folkeskolen til en fri- og privatskole, vokser støt i disse år. Næsten hver femte skoleelev går på en fri- eller privatskole. De sidste 10 år er tallet steget hvert eneste år, og Danmark er faktisk på top 5 over OECD-landene, når det kommer til antal elever på fri- og privatskoler.

Samtidig viser nye tal fra Undervisningsministeriet, at fri- og privatskolerne har seksdoblet deres overskud på fire år, og dermed har et samlet overskud på omkring 300 millioner kroner. Alene det overskud betyder, at fri- og privatskolernes eget skræmmebillede af massive skolelukninger – som et resultat af en lavere koblingsprocent – ikke holder vand.

Tiden er knap

Jeg går ind for, at der skal være et privat alternativ til folkeskolen, men forudsætningen for det skal være, at opbakningen til folkeskolen ikke bliver mindre år for år. Vi har nemlig brug for en stærk folkeskole, hvor børn og unge kan møde hinanden på tværs af økonomiske, etniske og sociale skel. Hvor den arbejdsløses søn kan gå i skole med advokatens datter. Hvor fremtidens generationer af voksne har en stærk social samvittighed med sig i bagagen fra klasselokalerne. Hvor solidariteten kan spire og slå rod i vores børn og unge. Det er meget afgørende for en velfærdsmodel og et fællesskab som det danske, der har skabt det mest rige, frie og harmoniske samfund i verden.

Men vi har travlt. For om bare få år er det for sent.

Lige nu går 121.000 elever på en privatskole, og hvis det fordobles i løbet af de næste 10-15 år, vil det næsten være umuligt at gribe ind. Den folkelige opbakning til sådan et indgreb vil ganske enkelt være for svag. Ligesom vi har set med boligskatter, afdragsfrie lån osv. Når først danskerne begynder at indrette deres liv efter de nye strukturer, politikerne har skabt, er det næsten umuligt at lave dem om. Derfor er tiden knap.

De fleste partier på Christiansborg, fri- og privatskolerne og store dele af den øvrige uddannelseslobby vil ikke sænke koblingsprocenten, men råber til gengæld det samme budskab: Brug gulerødder! Brug gulerødder! Brug positive incitamenter! Sørg for høj undervisningskvalitet i folkeskolen, gode lærere, sunde bygninger og mere nærvær. Så får vi med fingerknips ændret ved udviklingen.

Det er den klassiske sang, der synges på Christiansborg. Bag de flotte paroler gemmer der sig et budskab om konfliktsky afmagt, som risikerer at cementere den negative sociale udvikling, som højrefløjen har haft held til at sætte i gang de sidste 20 år.

Misforstå mig ikke: Selvfølgelig skal der investeres massivt i kvalitet, tid og nærvær i folkeskolen. Ingen tvivl om det. En af de største årsager til, at flugten til privat- og friskolerne er taget til i styrke, er, at politikerne selv har lukket en masse lokale folkeskoler rundt omkring – ikke mindst i yderområderne. Så ansvaret er i høj grad politikernes.

Men udviklingen går nu så stærkt, at gulerødder ikke alene virker. Pisk og gulerod skal gå hånd i hånd – og centrum-venstre må ikke ignorere det første greb af frygt for at støde vælgere fra sig. Pisken er nødvendig på den korte bane. Og her kan en lavere koblingsprocent gå hånd i hånd med kommunal anvisningsret, flere rettigheder til eleverne på fri- og privatskolerne og et stop for kommunernes økonomiske incitament til, at forældrene flytter deres børn.

Uret tikker. Vi har travlt. Hvis ikke fremsynede politikere fra de andre partier vil hjælpe regeringen med at stoppe flugten til fri- og privatskolerne, vil folkeskolen være afviklet inden for 15-20 år. Vi vil stå tilbage med en offentlig skole for underklassens og arbejderklassens børn, med dårlige lærere, dårlige materialer og dårlige bygninger. Derfor skal der handles nu.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.skoleliv@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: