0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
DLF
Foto: DLF

Der er konsekvenser ved den stigende kommercialisering af folkeskolen, mener DLF's Jeanette Sjøberg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skolemonitor@pol.dk


Jeanette Sjøberg: Her er fem konsekvenser af kommercialiseringen af folkeskolen

Når magten fjernes fra de folkevalgte og fagprofessionelle og i stedet går til private beslutningstagere, mister vi muligheden for indflydelse på både fagligt indhold, didaktik og pædagogik, skriver Jeanette Sjøberg fra Danmarks Lærerforening.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I Danmark ser vi en stigende markedsliggørelse af skole- og uddannelsesområdet. Det er næppe en overraskelse, for udviklingen finder sted verden over, og der findes lande, hvor uddannelsessektoren forventes at være en af de hurtigst voksende sektorer med de største indtjeningsmuligheder for private aktører.

Det bliver sagt, at der finder privatisering og kommercialisering sted. Og når man undersøger udviklingen med privatiserings- og kommercialiseringstendenser i Danmark, bliver det nødvendigt at skelne mellem de to begreber.

Privatisering dækker over de strukturer, der skabes, for at uddannelse i højere grad gøres, tænkes og drives som private virksomheder.

I Danmark har vi for eksempel set, at antallet af elever i folkeskolen har været nedadgående.

Kommercialisering derimod henviser til selve etableringen, produktionen og salg af varer og tjenesteydelser, som leveres af eksterne aktører. Salget af de kommercielle ydelser sker både til de enkelte skoler og kommuner og nationalt i form af eksempelvis udlicitering af digitale løsninger.

Kommercialiseringen dækker altså over, hvordan eksterne aktører profiterer på uddannelsessektoren. Den kan med andre ord finde sted uden tendenser til privatisering.

Fem konsekvenser

Med begreberne på plads, er her fem konsekvenser af kommercialiseringen inden for folkeskoleområdet.

1. Når det gælder indholdet i uddannelserne, kan vi se, at færdige koncepter vinder frem. Der er en tendens til, at kommercielle kræfter opnår større indflydelse og kontrol over såvel ind