0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Thomas Nielsen
Foto: Thomas Nielsen

Lærere har en enorm mulighed for at præge de udsatte børns positive udvikling markant. De positive samspil i en tryg og god stemning i undervisningen er med til at ændre hjernens organisering, udvide barnets handlemuligheder og bryde negativ social arv, skriver ph.d. og skolekonsulent Louise Klinge.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.skolemonitor@pol.dk


Louise Klinge: Børns daglige samspil med læreren har en eksistentiel betydning

Relationen mellem lærere og elever har stor betydning for børnenes selvopfattelse og deltagelsesmuligheder i skolen og i livet generelt. Samtidig kan de positive samspil bryde negativ social arv, skriver skoleforsker Louise Klinge.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De daglige samspil i løbet af 11.00 timers skolegang mellem ca. 500.000 børn og 50.000 lærere er med til at afgøre, om hvert barn har det godt, og om de efter endt skolegang både kan og vil bidrage til omverdenen.

Både national og international skoleforskning har beskrevet lærer-elev-relationens enorme påvirkning på børns fremtidige liv - både uddannelsesvalg, familieforhold, lønindkomst og deres liv nu og her. Nogle af ordene fra de 80 elever, jeg har interviewet, kan levendegøre det, vi ved, at lærer-elev-relationen blandt andet påvirker, nemlig:

  • Børnenes relationer til hinanden: »Når han bliver sur, så tænker jeg bare: hjælp mand, jeg har haft ham to timer, og jeg har allerede stress på. Det er derfor, jeg ikke kan lide, at det er så lang tid, vi har skole, fordi nogle gange sker der ting, der er rigtig dårlige, og så bliver man ved med at tænke på dem. Det er, som om man stresser. Til sidst siger man bare til alle: gå!«
  • Faglige resultater: »Hvis du ser din lærer som en ven, har du lyst til at lytte. Man har jo lyst til at lytte en ven.«
  • Livsglæde: »Når en lærer smile